Keep on dreaming!

Gezond en goedkoop koken

Gezond en goedkoop koken, samen delen én culturen met elkaar verbinden: dingen waarvan het hart van Cybille Latour harder gaat kloppen. Hier maakt ze dan ook het liefst werk van. Het recept voor het Grote Stadsdiner is dit jaar van haar afkomstig.

Cybille, een alleenstaande moeder met vier kids, heeft een veelzijdige carrière achter de rug, waarin zij onder andere als welzijnswerker, SPW’er, zorgverlener en horecamedewerkster werkzaam was. Bij al deze banen was er steeds sprake van één gemene deler: de aandacht voor de ander. Helaas kon zij vanwege haar kinderen telkens niet fulltime aan de bak. Daarom werd haar inkomen vanuit de bijstand aangevuld. Ondanks al haar inspanningen had zij het zodoende niet breed. Vanaf 2016 – toen zij startte met de opleiding tot ervaringsdeskundige op het gebied van armoede – gaf zij een andere draai aan haar werkzame leven. Ze startte onder de vlag van Power to Peers met projecten als Blik en Pot, Get Wijsz Together en Wings. Stapje voor stapje jaagt zij zo haar droom na.

Druk in oktober en november

Dit jaar is Cybille een van de drijvende krachten van de activiteiten die in het kader van het Grote Utrecht Stadsdiner en de Vuren van Sint Maarten zullen plaatsvinden.
Ten eerste heeft zij voor het Stadsdiner het recept van een groentestoof “in elkaar gezet”. Op 17 oktober – Wereldarmoededag – geeft zij voorts acte de préséance in de bibliotheek op het Neude, waar ze een praatje zal houden over armoede en gezond eten.
Na oktober kan ze echter nog niet op haar lauweren rusten: naar verwachting zal zij op de een of andere manier bij het evenement de Vuren van Sint Maarten worden betrokken. Over het hoe en wat is zij nog met de organisatie in gesprek. En in het weekend van 11 november gaat Cybille in samenwerking met ‘Lekker in Lombok met Kleine Max’ koken in de wijk Lombok, waar ze drie verschillende workshops low budget koken verzorgt. Tijdens een workshop voor kinderen zullen er bijvoorbeeld maizenakoekjes worden gebakken.

Wat verwacht je van het Stadsdiner?

“Ik ga ervanuit dat mensen die hieraan meedoen in gesprek gaan over zaken als armoede, andere culturen en het experimenteren met voedsel en kruiden. Daarnaast hoop ik dat het niet bij deze eenmalige ‘ontmoeting’ in de wijk blijft, maar dat mensen meer samen gaan koken en eten.”

Wanneer is dit evenement voor jou geslaagd?

“Voor mij persoonlijk is het dat nu al: sowieso het feit dat ik hiervoor ben gevraagd, voelt voor mij als een hele eer. Daarbij lever ik een bijdrage door echt iets neer te zetten, een bepaalde prestatie te leveren. In het algemeen beschouw ik het evenement geslaagd, als mijn boodschap wordt opgepikt dat gezond en goed eten best samen kunnen gaan én mede door het Stadsdiner de saamhorigheid in de wijken wordt versterkt.”

Cybille vertelde al vaker over haar link naar armoede: haar moeder leefde eveneens van een bijstandsuitkering, wat maakte dat er moest worden gepuzzeld om rond te komen. Af en toe ging het vreselijk mis en klopte de deurwaarder aan de deur. Moeder en kinderen hielden zich dan muisstil of ‘doken’ een poosje bij familie onder. Volgens Cybille waren ze ondanks alles best gelukkig en kwam zij als kind naar haar gevoel niets tekort.
Dat kwam mede omdat er altijd wel tantes waren die of bijsprongen in de vorm van geld of voedsel of de kinderen mee naar bijvoorbeeld de Efteling namen. Die samenhorigheid, het steunen van elkaar door dik en dun wordt door Cybille enorm gewaardeerd.

“Mijn mond valt ervan open dat er deze moeilijke tijden amper enige samenhorigheid is. Iedereen leeft maar op zijn eigen eilandje en probeert daar in zijn eentje met armoede, eenzaamheid en sociale uitsluiting te dealen. Er is totaal geen sprake van verbinding, behalve dan bij bepaalde culturen. Bij Surinamers bijvoorbeeld komt ‘gedeeld leed’ wel voor: die delen letterlijk en figuurlijk van alles met elkaar – net zoals in mijn jeugd. In het begin van de coronatijd leek het even de goede kant op te gaan. Toen reikten mensen elkaar de hand. Maar dat verdween alweer gauw. Ik ben zelf erg van het leven volgens de ‘sadaga’: een soort van liefdadigheid volgens de islam waarbij je vrijwillig met anderen deelt.”

Welke tip wil jij iedereen meegeven?

“Ik raad iedereen aan zijn dromen te volgen, want als je wat wilt, kun je dat echt bereiken. Kijk maar hoe het mij is vergaan. Dus bedenk een plan, zoek hulp en ‘keep on dreaming’.”

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux