De Sjaal van Solidariteit: lang langer langst?

Op Wereldarmoededag rolt de FNV de langste sjaal van Nederland uit op de trappen van station Utrecht. Om duidelijk te maken dat niemand in de kou mag staan in Nederland en in de rest van de wereld. Bij die actie zullen Kitty Jong (vicevoorzitter van de FNV) en Linda Voortman (wethouder Werk en Inkomen) aanwezig zijn.

Evert Bosscher uit Groningen is een van de organisatoren van deze actie. Na een ernstige rugblessure belandde hij in eerste instantie in de WAO, maar na nieuwe wetgeving werd hij in de bijstand ‘gekieperd’. Hij is er de man echter niet naar om stil te zitten en bestrijdt als kaderlid (sector Uitkeringsgerechtigden) via de Landelijke Werkgroep Medezeggenschap sociaal onrecht in Nederland. Dit is een onderling overlegwerkgroep van de FNV en o.a. de Landelijke Cliëntenraad (Ministerie van Sociale Zaken) en de Centrale Cliëntenraad (UWV).
Dat betrokkene en activistische kreeg hij van zijn sociaal ingestelde ouders en opa en oma mee. Allemaal betrokken als verzetsstrijders bij de Tweede Wereldoorlog, en vechters tegen armoede en onrecht – met name jegens vrouwen.

Wat is de link naar de Armoedecoalitie?

“Kijk op de pagina van de Armoedecoalitie: redenen genoeg. We werken graag met jullie samen, want we delen gezamenlijke doelen. Samen vechten tegen de politici, die vinden dat zij mogen beslissen wie rijk en arm is in Nederland. Gezamenlijk opstaan tegen armoede en onrecht, zodat we allen een rechtvaardig en sociaal bestaan hebben. Dat vormt mijn drijfveer en ….de Armoedecoalitie ‘snapt’ dat!”

Wat doet de FNV op het gebied van armoede?

“We voeren o.a. actie voor een fatsoenlijk inkomen bij WIA/WAO/WAJONG/WW en Participatiewet, en bij zwangerschapsverlof en toeslagen. Dit doen we samen met onze bevlogen, zeer deskundige en onvermoeibare bestuurders, waar we niet zonder kunnen.
We beschikken over een consulent minima voor hulp op het gebied van inkomen, en daarnaast over consulenten voor WIA/WAO en arbeidsintegratie, werkloosheid. Voorts vragen we continu aandacht voor schrijnende gebeurtenissen. Zoals in Vlissingen, Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht of Amstelveen, waar men wel trots lijkt te zijn op de beroerde bejegening van mensen in een uitkeringssituatie of met een laag inkomen.
We horen vooral verhalen door naar de mensen toe te gaan en te vragen wat er zoal gebeurt, via zaaltjes of via kraampjes in heel het land. Het is vaak verbijsterend om dan te horen hoe amateuristisch de politiek soms te werk gaat. We hebben klimaatontkenners, maar eveneens armoedeontkenners in Nederland en die drukken we met de neus op de realiteit.”

Welke (schrijnende) verhalen komen je hierover ter ore?

“Ik weet niet waar ik moet beginnen: de lijst kent geen einde. Op hoofdzaken: mensen met een handicap die geen aangepaste woning kunnen krijgen en andere zowat een aangepaste villa.
Het dagelijks controleren van je bankrekening of je niet iets koopt wat niet mag. Rekenmethodes, waardoor je uitkering of toeslagen niet kloppen, afluisteren of via cookies
je gedrag controleren, intimiderende brieven van de gemeente of gedrag van BOA’s. Gemeentes, die malafide uitzendbureaus inzetten om mensen met een participatiebaan door te verhuren aan commerciële bedrijven. Mensen die ontslagen worden, omdat werkgevers mensen met een ‘subsidieregel’ liever aannemen. Mensen met een lange werkloosheids-periode, die met pensioen gaan (AOW) en dan plotseling de ene baan na de andere krijgen aangeboden want er gelden dan geen loonkosten.”

Kun je iets vertellen wat jullie precies gaan doen op 17 oktober (de maand van het delen)?

“Sssst! Dat is geheim! Maar een tipje van de sluier: veel mensen die solidair zijn met mensen in de armoede, hebben een sjaal gebreid. Deze ‘sjaal van solidariteit ’symboliseert dat niemand in Nederland in de kou mag staan. Het blijft immers noodzakelijk om continu aandacht te vragen voor mensen die in armoede leven. Tot slot hopen we dat deze sjaal zo lang wordt dat het een vermelding in het World Book of Guinness records oplevert. Zodat de wereld en de politiek weet krijgen van de armoede in Nederland.”

Welke resultaten hopen jullie met deze actie te bereiken?

“Dat het armoedeontkenners en politici duidelijk wordt, dat zaken als rijkdom en armoede hun politieke keuze en verantwoordelijkheid is. Niemand kiest voor armoede. Er zou dan ook respect moet komen voor mensen in armoede: zij doen ertoe en moeten niet weggezet worden alsof het hun schuld is of dat er bij hen een steekje loszit.”

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

“Vreemd genoeg van een te vroeg overleden wijkagent met een groot hart, die ooit aanschoof bij een bijeenkomst over armoede. Hij zei: ‘Weet je hoe duur verkeersboetes geworden zijn? Je eerst besparing is om die niet te krijgen!”

Waar heb je zelf teveel van?

“Ehhh, ervaring hoe het is in de bijstand en armoede te leven? Ik zie het tegenwoordig maar als een lifestyle.”

Meer over de actie:

  • Datum en tijdstip: 17 oktober om 11.00 uur
  • Locatie: Centraal Station Utrecht – uitgang Jaarbeursplein
Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux