Manifest aangeboden

Geef ervaringsdeskundigen de ruimte!

Op 16 oktober was de initiatiefgroep ervaringsdeskundigen Armoedecoalitie Utrecht aanwezig in het Stadskantoor. Daar overhandigden ze het manifest ‘Geef ervaringsdeskundigen de ruimte!’ aan wethouder Werk en Inkomen Linda Voortman en andere aanwezige organisaties.

Het Manifest en actieagenda zijn inmiddels ondertekend door meer een honderdtal ervaringsdeskundigen in armoede en uitsluiting, en landelijke bekende ervaringsdeskundigen binnen en buiten Utrecht, waaronder Milio van der Kamp en Vanessa Umboh.
Linda Voortman heeft het manifest in ontvangst genomen en er wordt naar verwachting voor de kerstperiode een vervolggesprek ingepland tussen de initiatiefgroep en de wethouder.
Lilith Smidts-Lefever sprak bij de overhandiging. Lilith is trekker van de initiatiefgroep ervaringsdeskundigen Armoedecoalitie Utrecht en werkzaam als ervaringswerker bij Sterk uit Armoede. Zij benadrukte de rol van de ervaringsdeskundigen die zij in organisaties kunnen vervullen en de meerwaarde hiervan. Het manifest bevat een concrete actieagenda van vijf doelen waar de initiatiefgroep naar streeft, namelijk:

  • Structurele en inclusieve betrokkenheid
  • Erkenning en waardering van ervaringskennis
  • Opleiding en ontwikkeling
  • Bewustwording en training van professionals
  • Diversiteit en publieke bewustwording

Deze actieagenda werd mondeling per punt toegelicht door Saskia Brandewijn, Margret Franssen, Emine Alp, Anita van Schaik en Dennis van Elten.
Meetellen in Utrecht, Leergeld Utrecht en WIJ.3.0 namen het manifest ook in ontvangst en bevestigden met handtekening dat zij als organisaties graag aan de slag gaan met de actieagenda. Tevens veel dank aan de organisaties die met hun aanwezigheid het manifest ondersteunen vanuit de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht: Jantien van Berkel, Sander Thomaes, en Carlijn Kamphuis.
Op 17 oktober, Internationale Armoededag waarop we een vuist tegen armoede maken, zal Guusta van der Zwaart, voorzitter van de Armoedecoalitie Utrecht, het manifest ook ondertekenen.

Lees het manifest >

Aanleiding

Onderzoek heeft uitgewezen, dat verschillende vormen van hulp voor deze mensen onvoldoende effect hebben. Dat komt, doordat de systeemwereld en de leefwereld van deze mensen niet op elkaar aansluiten. Een structurele oplossing voor armoede blijft daarmee uit. Het betrekken van mensen met ervaringskennis bij het ontwikkelen en uitvoeren van ondersteuning en hulp bij armoede is essentieel om deze kloof te dichten. Zoals Warm Rotterdam terecht stelt: “Om armoede effectief aan te pakken heb je ervaringsdeskundigen nodig”.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux