Energie besparen
Bijna de helft van je energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Hier valt dus veel winst te behalen. Warm water is goed voor zo’n 13 procent van de energierekening, alle apparaten en lampen in huis nemen zo’n 37 procent voor hun rekening. De vaste kosten voor je aansluiting op het gasnet en elektriciteitsnet vormen 2 procent van de energierekening.
Verwarmen zonder verspillen
- Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Hiermee bespaar je gemiddeld 240 euro per jaar. Tip: met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht.
- Zet je thermostaat ’s nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 180 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
- Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je gemiddeld 90 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
- Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Hiermee bespaar je gemiddeld 160 euro per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.
- Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.
- Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 20 euro per jaar.
Douchen zonder verspillen
- Douche 5 minuten. Neem een leuke douchetimer die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen.
- Gebruik voor de douche een waterbesparende douchekop: die laat maximaal 7,2 liter per minuut door. In het handige overzicht van Milieu Centraal vind je douchekoppen die gegarandeerd waterbesparend zijn.
- Installeer een thermostatische mengkraan. Daarmee is het douchewater sneller op de temperatuur die jij hebt ingesteld.
- Liever onder de douche dan in bad. In een gemiddeld bad kan 120 liter water. Dat kost 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten!
Besparen in het huishouden
- Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig.
- Controleer of je keukenkranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben.
- Kies voor een waterkoker in plaats van een koken waterkraan.
- Koop een apparaat met een (donker)groen energielabel: die zijn het zuinigst.
- Is jouw koelkast of vriezer 10 jaar of ouder? Er zijn inmiddels veel zuinigere modellen te koop. Voor het milieu is het de moeite waard om oudere koelkasten en vriezers te vervangen door een veel zuiniger model. Ook als ze nog goed werken.
- Met de was kun je ook energie besparen. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was met het eco-programma. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken.
- Oudere apparaten gebruiken soms veel stroom in de stand-by stand. Zet zulke apparaten helemaal uit om sluipverbruik te voorkomen.
Zie ook: