Katinka: “Ik moest naar de huishoudschool omdat ik uit een arm gezin kwam.”
Katinka de Boer (67) heeft 22 jaar in de bijstand gezeten: “Ik had arme ouders en in die tijd moest je als je arm was naar de huishoudschool. Daarna trouwde ik en bleef ik thuis bij de kinderen. Na mijn scheiding kwam ik niet aan de bak. De banen lagen in die tijd niet voor het oprapen, maar ik had ook niet de juiste opleiding. Ik deed wel avondcursussen, maar alleen de cursussen die gratis waren.”
Haar zoon leek hetzelfde als moeder te overkomen in 1993: “Mijn zoon had havo-vwo advies, maar moest van de basisschool naar de lts. Er werd niet bij gezegd dat dit was omdat hij arme ouders had, maar ik ben voor hem opgekomen en hij is naar de havo gegaan. Hij was de op een na beste van zijn klas met het eindexamen. Op de Hogeschool van Amsterdam was hij de beste van zijn studie en nu is hij controller.”
Ondertussen heeft Katinka AOW: “Ik heb het idee dat ik nu niet meer in armoede zit. Maar ik denk dat ik onder de streep minder overhoud dan toen ik in de bijstand zat. Bruto komt er meer binnen, maar ik mis toeslagen, vrijwilligersvergoeding, tegemoetkoming eigen risico zorgverzekering en subsidies vanuit het armoedebeleid.”
“Ik spaar door kleingeld dat ik overhoud na het winkelen in een potje te stoppen. Het is uitkijken en de reclames aflopen. Als ik ga douchen zet ik een emmer neer om het koude water op te vangen.Dat gebruik ik dan weer voor de planten. En deze vakantie ga ik naar een nicht in Oostenrijk, daar kan ik bijna gratis slapen en eten. Als je in armoede leeft, word je heel creatief.”
Campagne bestaanszekerheid voor iedereen
Nederland staat in de top 5 rijkste landen ter wereld. Hoe kan het dan, dat een steeds grotere groep burgers geen bestaanszekerheid heeft? We roepen de leden van de Tweede Kamer en het kabinet op om bestaanszekerheid voor alle burgers te verankeren in de rijksbegroting voor 2024. Tot Prinsjesdag voeren we campagne voor structurele politieke keuzes.
Lees onze brandbrief.