Hulp en zorg

Naast de reguliere hulpverlening komen er uiteenlopende mogelijkheden voor (goedkope) extra hulp of ondersteuning voor. Daarbij kan het gaan om sociale of medische zorg, of hulp in de vorm van juridische dienstverlening.

Sociale zorg

• Wilt u meer mensen leren kennen of oude banden aanhalen? Maatjesprojecten, vriendschapscursussen en activiteiten helpen bij het vergroten van uw sociale netwerk.
• Heeft u als gezin behoefte aan contact? Of wilt u hulp op bepaalde vlakken van een ander gezin? Schrijf u dan in voor Gezin in de buurt. Door samen op te trekken, leert u als gezinnen van elkaar en wordt uw netwerk vergroot.
Humanitas richt zich op mensen die het even niet in hun eentje redden. Zo worden onder de noemer 'Meedoen in de maatschappij' mensen die tijdelijk niet in hun primaire bestaansmogelijkheden kunnen voorzien, geholpen.
• In het kader van Doen en Laten van Stichting Herstelwerk helpen ervaringscoaches u bij het opbouwen van een netwerk. Of zij geven u een steuntje in de buurt waar u woont. De teams zijn momenteel actief in Kanaleneiland, Overvecht, Zuilen.
• In de vestigingen van de BuurtWerkKamer - Buurt en Werk in één Kamer - draait alles om het activeren van kwetsbare bewoners uit de buurt, inclusief degenen die er net zijn komen wonen. Dit gebeurt onderling, samen met krachtige bewoners en minimale professionele ondersteuning. ‘Iedereen kan iets wat een ander niet kan’ vormt de kern van de aanpak. TOP: 06–140212 03; Leidsche Rijn: 06–21492637; Zuilen: 06–30845134.
OMDUW houdt elke vrijdag van 10.30 tot 12.00 uur een speciaal spreekuur voor daklozen. Locatie: de kelderruimte aan de werf onder het Sint Bonifatiushuis, Nieuwe Gracht 61.
• Organisaties als Back UP en U-2B Heard! ondersteunen dak- en thuisloze jongeren van 18 tot 25 jaar met raad en daad. Vaak hebben deze jongeren meervoudige, complexe problemen.  Door hen perspectief te bieden, wordt voorkomen dat zij verder afglijden.
• Jongerenwerkers van JoU coachen en steunen jongeren op alle leefgebieden. Zij helpen bijvoorbeeld met het vinden van een (bij)baan, stage of het in kaart brengen en aanpakken van schulden. Meer informatie: 06-25050623.
Big Brothers Big Sisters Utrecht zet zich in voor kwetsbare kinderen van 6 tot 18 jaar uit gezinnen met een minimuminkomen. Dit doet zij samen met vrijwilligers. Als vrijwilliger spreek je als big brother of sister wekelijks af met je 'little' om samen wat leuks na schooltijd of in het weekend te ondernemen. Daarbij kan het om echte uitjes gaan, maar ook om doodnormale dingen als    samen koken, gezellig kletsen of knutselen.
• Bij Jeughulp in een groep leren jongeren omgaan met moeilijkheden waar zij op school, thuis en in vrije tijd tegenaan lopen. Binnen de groep heeft iedereen zijn eigen verhaal en zijn eigen doelen. Uiteindelijk zullen de jongeren weer beter in hun vel komen te zitten, waardoor het ook op andere plekken beter met hen gaat. Mail naar: info@ppi-jeugdhulp.nl.
• Een kerk in uw buurt biedt vaak ook een luisterend oor of hulp.

Verzekeringen

• Het Broodfonds vormt de nieuwe arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor ondernemers, Dit fonds werkt op basis van vertrouwen en onderlinge schenkingen. Lees hier hoe het werkt.
• De gemeente Utrecht heeft samen Zorg en Zekerheid een collectieve zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen ingesteld. U kunt hieraan deelnemen als u in Utrecht woont en een U-pas hebt.

Juridische hulpverlening

• Het Juridisch loket is er voor iedereen met een laag inkomen en weinig vermogen. U kunt er terecht met al uw juridische vragen. Het loket is te bereiken via 0900-8020 (0,25 p/m). Naar het spreekuur gaan kan natuurlijk ook.
• De Cliëntenraad Participatiewet komt op voor mensen met een uitkering van de gemeente Utrecht of het UWV of met een laag loon. De Cliëntenraad helpt u graag in de vorm van informatie en gratis (juridisch) advies. Bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 11-15.00 uur; telefoon: 030-2328831, mail: toniobozelie@gmail.com.
• Bij de Vereniging Rechtswinkel  geven gevorderde rechtenstudenten dagelijks gratis juridisch advies tijdens de telefonische spreekuren en de specialistische inloopspreekuren. praktijkervaring op. De studenten zijn gespecialiseerd in een van de volgende onderwerpen: Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid; Consumentenrecht,Overheid & Strafrecht, Personen- en Familierecht en Huurrecht & Wonen
• Een grondrecht is om op zijn minst op bijstandsniveau te leven. Volgens de beslagvrije voet wordt iedereen beschermd tegen beslaglegging en inhouding op loon en uitkering tot ongeveer 90% van de in de specifieke situatie geldende bijstandsnorm. Advocaat mr. E.H. Bakker berekent graag en zonder kosten hoe voor u de beslagvrije voet uitvalt.

Medische zorg

• Voor Utrechters met hoge zorgkosten bestaat onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming van € 200. Informatie over deze regeling vindt u op de site van de gemeente. Let op: de vergoeding voor de kosten die u in 2018 hebt gemaakt, kunt u tot en met 31 maart 2019 aanvragen.
• Bij de HU Klinieken Huidtherapie, Logopedie, Mondzorg, Oogzorg (Optometrie en Orthoptie) en Tandprothetiek bieden studenten advies en behandeling onder de deskundige begeleiding van docenten. Hierdoor is de kwaliteit van behandelingen gegarandeerd. Door de onderwijssituatie nemen de behandelingen echter wel meer tijd in beslag. Ook kunt u door verschillende studenten behandeld worden tijdens vervolgafspraken. Behandelingen vinden gratis of op basis van de ziektekostenverzekering (afhankelijk waar u voor komt).De gegevens die tijdens de behandeling zijn verzameld, worden gebruikt voor onderwijs en onderzoek. De HU Klinieken maken deel uit van de Faculteit Gezondheidszorg van Hogeschool Utrecht en vormen een belangrijk onderdeel van het gezondheidszorgonderwijs. Voor meer informatie zie: HU klinieken.

Zorg voor (huis)dieren

Een huisdier is vaak een dierbaar gezinslid. Het geeft aandacht, komt troosten en knuffelen. U zorgt goed voor het huisdier en die geeft hier liefde en dankbaarheid voor terug. Maar wat nou als uw huisdier bijvoorbeeld medische hulp nodig heeft, aangereden is of u hem laten cremeren wilt? Mensen met een kleine beurs hebben hier doorgaans helemaal geen geld voor. De volgende fondsen kunnen dan uitkomst bieden: Quidem Carus, Hulpaandiereninnood, Hulp aan Hond, Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn. Let op: voorwaarde is vaak dat de kosten nog niet zijn gemaakt. Lees de voorwaarden er dus goed op na.

Buurtteam

Komt u er zelf en/of met behulp van deze informatie niet uit, neem dan contact op met het buurtteam in uw buurt.


Terug naar overzicht