Vrije tijd

Mensen die weinig te besteden hebben, moeten het vaak stellen zonder kunst en cultuur. Laat staan dat er geld overblijft om op vakantie te gaan. Sinds 2016 is er voor minima uit Utrecht ook op het gebied van vrije tijd en ontspanning het een en ander geregeld.

Kunst en cultuur

•  Voedselbank Cultuur maakt kunst en cultuur toegankelijk voor mensen die daar wel interesse in hebben, maar niet de mogelijkheden om er gebruik van te maken. Bijna ieder uitje kost tenslotte geld. Daarbij geldt hetzelfde uitgangspunt als bij de voedselbank, namelijk 'alles wat over is, wordt gratis ter beschikking gesteld'. Zo lang een voorstelling niet is uitverkocht, kunt u gratis een kaartje krijgen als u uw Cultuurpas laat zien. En bij een museum is het helemaal makkelijk: daar mag u altijd naar binnen met uw pas! Die dient u wel eerst aan te vragen bij de coördinator van uw uitgiftepunt.
• Stichting Laat Ze Maar Lachen organiseert activiteiten voor kinderen die door hun thuissituatie vrijwel nooit lekker een dagje weggaan.  de stichting organiseert eens per maand een uitje voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud. Denk aan: een dagje pretpark, speeltuin of dierentuin, een bezoek aan een museum, middag knutselen of een voorstelling.
•  In de theaters van ZIMIHC in Overvecht, Wittevrouwen of Zuilen worden regelmatig gratis uitjes aangeboden.

Vakantie

•  Op vakantie in eigen park: in de zomer toveren buurtbewoners in Utrecht stadsparken om tot Buurtcampings. Zo werden het Noordse Park, het Majellapark en Park de Gagel gezellige vakantieoorden met activiteiten voor jong en oud. Alles voor een fijne kampeervakantie is aanwezig: wc’s, warme douches, eten en een heleboel leuke buren.
•  De vakantiebank laat mensen die dat nodig hebben graag even genieten. Om een paar dagen los te zijn van een moeilijke thuissituatie, om nieuwe energie op te doen en er zodoende weer een tijdje tegenaan te kunnen.
• Hebt u een laag inkomen en bent u al jaren niet op vakantie geweest met uw kinderen? Met Weekje Weg kunt u met uw kinderen in de zomer een week op vakantie in Nederland.
• Het Kinderactiviteiten comité (KAC) organiseert ieder jaar een vakantieweek voor zo'n 30 kinderen (vanaf 6 jaar) uit gezinnen met sociale en/of financiële problemen. Ouders betalen 25,- euro per kind; de rest wordt betaald door KAC. Aanmelden verloopt via scholen, buurthuizen, de zusters Augustinessen of de website.


Terug naar overzicht