Omapost brengt jong en oud samen in Utrecht

De mooiste dingen gebeuren juist wanneer je jong en oud samenbrengt. Daarom organiseert Omapost dit najaar een serie activiteiten waarbij verschillende gen... Lees meer?

Samen maken we het verschil!

Op 17 oktober is het Internationale Armoededag. Wereldwijd staan mensen en organisaties stil bij het belang van armoedebestrijding en het tegengaan van soc... Lees meer?

Tien jaar Armoedecoalitie Utrecht

Op 30 oktober bestaat de Armoedecoalitie Utrecht tien jaar. Diverse organisaties, ervaringsdeskundigen, hulp- en dienstverleners en de gemeente werkten de... Lees meer?

Festival Mooi meegenomen! in Kanaleneiland

Op 16 oktober vindt het festival Mooi meegenomen! in Kanaleneiland plaats. Tijdens dit festival laten kleine en grote bedrijven, thuiskoks en cateraars, mu... Lees meer?

Pak Armoede en Schulden Aan

Bied perspectief aan mensen met een kleine beurs! 939.000 mensen in Nederland leven op en rond de armoedegrens. Velen van hen komen nauwelijks rond. Zoa... Lees meer?

Boekpresentatie Ex-dakloos, en nu ...

Ex-dakloos, en nu … is het vervolg op het boek ‘Wat ik nou toch heb meegemaakt!’ Verslag van een jaar dakloosheid dat in 2017 verscheen ... Lees meer?

Gezocht: (feest)kleding en spullen

De Armoedecoalitie organiseert samen met andere partijen in wijk en stad op 16 oktober het festival Mooi meegenomen! in Kanaleneiland. 's Middags vindt... Lees meer?

Kwart van de huurders zit financieel klem

Een kwart van de huurders in Nederland, ruim 800.000 huishoudens, betaalt volgens het Nibud zulke hoge woonlasten dat zij te weinig geld overhouden om alle... Lees meer?

Hulp voor jongeren bij administratie en geldzorgen

Humanitas afdeling Utrecht start met het project 'Get a Grip'. Een project, waarbij jongeren ondersteuning krijgen van een getrainde vrijwilliger b... Lees meer?

Participatiewet: bizar om huisgenoot met zorgbehoefte niet uit te zonderen

Het is vreemd dat er bij wijziging van de Participatiewet de gedachte ‘even slecht is ook goed’ wordt gehanteerd. In deze wet is rekening gehou... Lees meer?

Rondkomen van 50 euro per week?

WARM Rotterdam roept politici in de stad op om een week lang te leven van vijftig euro. Het is belangrijk dat er meer bewustzijn komt over armoede, vinden ... Lees meer?

Voor nop: naar Gaudeamus Muziekweek

Gaudeamus presenteert, organiseert, stimuleert en ondersteunt de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. De jaarlijkse Gaudeamus Muziekweek (een v... Lees meer?

Voor nop naar mooie voorstellingen!

Sinds vorig jaar werken we samen met Festival Oude Muziek en hun Toegift programma. Hiermee stellen festivalbezoekers een extra kaartje ter beschikking van... Lees meer?

Buurverbinders in Overvecht gezocht

Ben je Overvechter in hart en nieren en woon je er met plezier? Zie jij welke kansen deze wijk te bieden heeft? Wil je samen met andere bewoners werken aan... Lees meer?

Spookjongeren

Spookjongeren, ze zijn er wel, maar op papier bestaan ze niet. Het zijn jongeren tussen de 18 en 27 jaar die wel in Nederland verblijven, maar voor alle in... Lees meer?

Geslaagd!

Donderdag 11 juli jl. vond er opnieuw een diploma-uitreiking van EDASU plaats. Vijf studenten van de tweede lichting van deze opleiding tot EvaringsDeskund... Lees meer?

Heel Utrecht ontmoet elkaar op De Buurtcamping

In de zomer toveren buurtbewoners stadsparken om tot campings. Van 19 tot 21 juli kan er in Park de Gagel, Majellapark, Griftpark, Maximapark en het Noords... Lees meer?

Gezocht menskracht voor Geef armoede een gezicht

'Geef armoede een gezicht', een van onze projecten heeft dringend versterking nodig. De inzet betreft gemiddeld vier per week, waarbij eenmaal in d... Lees meer?

Ali's mensentuin

Zwerven, leven op straat, de ultieme vrijheid. Leven zonder bindingen. Leven zonder verantwoordelijkheid. Niet weten wat de dag zal brengen. Mooi bezongen ... Lees meer?

Jaarverslag 2018: plannen en resultaten

De Armoedecoalitie wil een antwoord geven op de hoogste noden van mensen met een laag inkomen. Ons doel is dat het aantal mensen in ernstige armoede afneem... Lees meer?

Kinderkunstweek 2019: zorg dat je erbij komt!

Wil jij de zomervakantie goed beginnen? Kom dan naar de KINDERKUNSTWEEK 2019. Samen met kunstenaars ga je aan de slag om van een kort verhaal een knalle... Lees meer?

Samen Schuldenvrij

In de stressuit angst voor schulden Stess belemmert het functioneren van een groep mensen, die toch al financieel kwetsbaar zijn. Landelijke maatregelen... Lees meer?

(Bijna) gratis maar heel waardevol

Er is een nieuwe Dreefnieuws uit - met allerlei handige tips voor (bijna) niets. Klik hier voor deze lente-uitgave.... Lees meer?

Bijna 18: bereid jongeren voor

Als jongeren 18 jaar worden zijn ze financieel zelfstandig. Ze moeten een aantal zaken regelen, zoals een zorgverzekering, maar zijn ook zelf aansprakelijk... Lees meer?

Cash2Grow: financiële en persoonlijke groei

Stichting Cash2Grow promoot spaarkringen voor mensen met een krappe beurs zodat ze sociaal en financieel weerbaarder worden. Zij ontwikkelen trainingsmate... Lees meer?

Alle Utrechters schuldenvrij

De afgelopen tijd wijdde de Volkskrant tweemaal een artikel aan de schuldenaanpak in en door onze gemeenteelen aan. Utrecht werken hulpverleners samen o... Lees meer?

Op de buis: De Monitor opnieuw over schulden

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens problematische schulden of loopt het risico om deze te krijgen. Allerlei instanties proberen te helpen, van de... Lees meer?

Kwart van huishoudens weet niet of ze recht hebben op toeslagen

Ruim een kwart (27 procent) van de huishoudens weet niet of ze recht hebben op tegemoetkomingen zoals toeslagen. Van de huishoudens met een laag inkomen* w... Lees meer?

Psychiater kan armoede niet oplossen

Psychiaters en psychologen zijn er niet om de troep van de overheid op te ruimen, aldus Malou van Hintum in het NRC van 12 april jl. ls het gaat om het... Lees meer?

Opnieuw: de wereld op zijn kop!

Een theaterstuk met na afloop een dialoog. In samenwerking met het STUT-koor en verschillende ervaringsdeskundigen.   Tijd: 14.00 - 16.00 uur W... Lees meer?

Hoezo kinderarmoede in Nederland?

Ook in Nederland leven nog heel wat kinderen in armoede. Dinsdag sluiten negentig partijen uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en gemeente... Lees meer?

Actieagenda Utrechters schuldenvrij!

Recentelijk presenteerde wethouder Linda Voortman de Actieagenda 'Utrechters schuldenvrij'. Deze agenda beschrijft de zes thema’s waarop de g... Lees meer?

Schuld kan echt iedereen treffen

Anya helpt Amersfoorters met geldproblemen: ‘Schuld kan echt iedereen treffen’. Het aantal mensen met schulden neemt nog steeds toe. De Amersfo... Lees meer?

Hoe in en uit de schulden?

Anya Wiersma (SGB) en een ervaringsdeskundige weten alles over schulden. Want hoe krijg je schulden? En hoe kom je er weer vanaf? Klik hier voor het interv... Lees meer?

Wijkwijzer Overvecht

De wijk Overvecht beschikt sinds kort over een wijkwijzer: een flyer met informatie over allerlei leuke dingen en ondersteuning voor (bijna) niets. Zo tipt... Lees meer?

Foute incassobureaus

Utrecht krijgt een meldpunt voor foute incassobureaus. Wethouder Linda Voortman laat weten, dat de gemeente een dergelijk voorziening instelt en ook meteen... Lees meer?

Wetenschappers helpen gemeenten bij bestrijding schulden en armoede

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stellen drie mil... Lees meer?

Meer kans op armoede voor zzp-ers

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) lopen vaker dan werknemers en zelfstandigen met personeel (zmp’ers) risico op een inkomen onder de l... Lees meer?

Gemeenten weten vaak te laat van schulden burgers

Gemeenten moeten sneller op de hoogte worden gebracht als een inwoner betalingsproblemen heeft. En als de schuldenaar in kwestie geholpen wil worden, diene... Lees meer?

Deurwaarder in de fout!

Met enige regelmaat komt het voor dat de deurwaarder naast loonbeslag een extra betalingsregeling afdwingt door te dreigen met beslag op inboedel en/of ban... Lees meer?

Buffertje voor armlastige huishoudens?

Donderdag spreekt de Tweede Kamer over de 1,4 miljoen huishoudens met problematische schulden. De vier grote gemeenten willen deze mensen tegemoet komen do... Lees meer?

Op vakantie voor (bijna) niks!

*De selectie voor een 'Weekje Weg', een vakantie voor gezinnen met een laag inkomen,gaat weer van start. Tijdens de zomervakantie verblijf je dan g... Lees meer?

Inzicht in schulden

Mensen met schulden kunnen vanaf dit jaar in één oogopslag een actueel overzicht van hun schulden krijgen op Schuldenwijzer.nl.... Lees meer?

Overheid jaagt schulden van burgers verder op

Overheidsinstanties werken nog teveel vanuit hun eigen kaders bij het invorderen van schulden. Daarbij verliezen ze het perspectief van mensen met sc... Lees meer?

Lelystad pakt armoede en schuldproblematiek aan

Nog lang niet iedereen profiteert van de opleving van de economie in Nederland. Zo leeft 12 procent van de inwoners van Lelystad onder het bijstandsniveau.... Lees meer?

Schaamte over armoede vergroot vaak de armoede

Schaamte komt meer voor bij mensen die het financieel moeilijk hebben en gaat ook vaak samen met gedrag dat armoede juist in stand kan houden. Geld wordt b... Lees meer?

Leven in armoede: hoe is dat?

Shakila Paltan (56) vertelde er over tijdens een conferentie over armoede en schulden. „Ik ben al tien jaar niet op vakantie geweest.” Ooit ... Lees meer?

Veranderingen op komst

Tijdens de vergadering op 6 december jl. heeft de gemeenteraad allerlei voorstellen om het armoedebeleid aan te passen. Zo wordt bijvoorbeeld de individuel... Lees meer?

Gezocht: kostendelersnormproblematiek

Op 14 februari vindt er een Algemeen Overleg plaats in de tweede Kamer, waarin de vaste kamercommissie over armoede en schulden spreekt. Dit gebeurt tweema... Lees meer?

Utrecht schreeuwt om woonruimte voor daklozen

Door krapte op de woningmarkt stokt de doorstroming van daklozen naar reguliere woonruimte in de regio Utrecht. Tijdelijke opvangplekken raken vol, waardoo... Lees meer?

Vertraging invoering nieuwe beslagvrije voet

De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR), aangesloten bij Sociaal Werk Nederland, maakt zich ernstig zorgen over het aangekondigde uitstel van ... Lees meer?

Hersenontwikkeling bij kinderen in armoede

Maar liefst 1 op de 9 kinderen groeit op in armoede. Als gemeente is het belangrijk om naast de materiële gevolgen van kinderarmoede ook oog te hebben... Lees meer?

Mooi meegenomen! Een terugblik.

De week Mooi meegenomen! werd afgesloten met een feestje op 17 oktober, Internationale armoededag. En dat was het met recht: een groots feest! Met veel geg... Lees meer?

Geen of geen goede hulp bij schulden

Schrikbarend weinig mensen met ernstige betalingsproblemen krijgen hulp bij het oplossen ervan. De helft van de huishoudens met ernstige betalingsproblemen... Lees meer?

Minder Nederlanders leven in armoede door aantrekkende economie

Nederland telde in 2016 bijna een miljoen armen, wat neerkomt op 6 procent van de bevolking. Het aantal is fors lager dan in 2013. In dat jaar leefden er n... Lees meer?

De moeite waard

Het is kort dag, maar de volgende activiteiten komende donderdag zijn zeker de moeite van het bijwonen waard. - Op die dag organiseert de Erasmus Univer... Lees meer?

Kinderrechten op straat

Op 20 november, de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, brengen Defence for Children en Nationaal Fonds Kinderhulp een rapport uit over kindere... Lees meer?

Ondernemen met een miljoen schuld

In Nederland verkeren ruim 350.000 zelfstandig ondernemers in ernstige financiële problemen. Serge probeert met zijn gezin het hoofd boven water te ho... Lees meer?

Armoede in Nederland neemt toe

Het aantal mensen dat in armoede leeft, is toegenomen. Dat komt vooral doordat de vluchtelingen die in 2015 aankwamen, weinig te besteden hebben, aldius ee... Lees meer?

Ubuntugesprek: Kansen geven en pakken

Het Ubuntuhuis organiseert opnieuw in samenwerking met de Armoedecoalitie een maandelijkse Ubuntugesprek. Middels deze gesprekken willen we mensen met uite... Lees meer?

Weken alleen gekookte rijst

"Honger in Nederland, kun je het je voorstellen?", vraagt Claudia Brugman. Ze leefde tien jaar in armoede en had soms weken niets anders te ete... Lees meer?

Komt allen tezamen bij de straattafel in Overvecht!

Komt allen tezamen: de straattafel van de Armoedecoalitie gaat er weer op uit! Op vrijdag 30 november is deze mobiele stand te vinden bij winkelcentrum Ove... Lees meer?

Emin was op tour door Nederland

In het kader van de grote EMIN (European Minimum Income Network)-campagne voor een adequaat minimuminkomen toerden twee bussen in het voorjaar door Europa.... Lees meer?

Mooi meegenomen!

Het leven van mensen met een minimuminkomen gaat niet over rozen: altijd maar puzzelen hoe je de eindjes aan elkaar kunt knopen. En natuurlijk komen onverw... Lees meer?

De Mantel van Sint Maarten: kinderen in de hoofdrol

Op vrijdag 9 november vindt het jaarlijks evenement De Mantel van Sint Maarten plaats in de Domkerk in Utrecht. Dit jaar richt het evenement zich op kinder... Lees meer?

Wegwijswandeling: verborgen parels in de wijk

In de wijken Zuilen/Ondiep, Overvecht en Kanaleneiland valt van alles te halen. Gratis spullen en voedsel, maar ook raad en daad bij het invullen van formu... Lees meer?

De wereld op zijn kop!

Utrechters klem in de bureaucratie: twee ervaringsdeskundigen en STUT koor nemen je aan de hand van een ervaringsverhaal en De Rijke Bramenplukker, van God... Lees meer?

‘Van levenservaring naar ervaringsdeskundigheid’

Vijftig auteurs uit het vakgebied ervaringsdeskundigheid hebben een didactiekboek geschreven, een nieuw baken op de route van het vak. Samen reflecteerden ... Lees meer?

Samen tegen eenzaamheid

Op donderdag 27 september organiseert So Ubuntu een dialoog over eenzaamheid. Cheryl Vliet, programmamaakster, schrijfster van diverse muziek- en theaterst... Lees meer?

Rijdende straattafel present op Sociale buurtmarkt

Op 8 september wordt het plein bij de Dreef (Schooneggendreef 27) weer omgetoverd tot een buurtmarkt. Van 11 tot 16 uur vinden daar o.a. diverse optredens,... Lees meer?

Van verschil naar potentieel

Na enkele decennia van beleidsinspanningen hebben onderzoekers van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) vastgesteld, dat Nederlanders gezon... Lees meer?

Mantel van Sint Maarten

Utrecht kent veel mensen, groepen en initiatieven die zich inzetten voor anderen. Mensen die geven èn delen. Sommigen doen dat op verrassende wijze.... Lees meer?

Hoe voelt arm zijn in Nederland?

Hoe voelt het om van € 35 per week te moeten rondkomen? Waar vind je dan steun? Welke vooroordelen krijg je over je heen? De NRC lanceerde in juni het... Lees meer?

Uitdaging: kunnen omgaan met geld

Financieel zelfredzaamheid Voor zelfstandig wonende jongvolwassenen met lichte verstandelijke beperkingen (LVB) kent het dagelijks leven veel uitdagin... Lees meer?

Rijdende straattafel op Buurtcamping Griftpark

Ook dit jaar kan er gekampeerd worden op De Buurtcamping Utrecht, ditmaal in het Griftpark. Bewoners uit de omliggende buurten kunnen hier in de zomervakan... Lees meer?

Handige site

De Federatie Opvang beschikt sinds deze week over een website. Daarop vindt u allerlei handige informatie. Zo kunnen begeleiders hier terecht voor tools op... Lees meer?

Hersenontwikkeling bij kinderen in armoede

Maar liefst 1 op de 9 kinderen groeit op in armoede. Als gemeente is het belangrijk om naast de materiële gevolgen van kinderarmoede ook oog te hebben... Lees meer?

Over bewindvoering gesproken

Bewindvoering, de begeleiding van mensen met grote schulden, is booming business. Het aantal commerciële bureaus dat zich op deze markt begeeft groeit... Lees meer?

Op naar de EMIN-bus!

De grote EMIN (European Minimum Income Network)-campagne voor een adequaat minimuminkomen is gestart. In het kader daarvan vertrokken deze week twee tourin... Lees meer?

Rijdende straattafel op vrijmarkt Lombok

Het wordt weer een gezellig rommeltje tijdens de vrijmarkt op 5 mei in Lombok. Niet alleen is er een rommelmarkt, maar ook zijn er muziekoptredens, kindera... Lees meer?

Rijdende straattafel in Kanaleneiland

Het wordt weer een gezellig rommeltje tijdens de vrijmarkt op 5 mei in Lombok. Niet alleen is er een rommelmarkt, maar ook zijn er muziekoptredens, kindera... Lees meer?

In de lift?

Na een jarenlange crisis gaat het Nederland economisch weer voor de wind. Consumenten geven onbezorgd uit, bedrijven noteren stevige winsten en de aandelen... Lees meer?

Gemeentelijk geld moet echt naar arme kinderen

In maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Als Armoedecoalitie Utrecht maken wij ons, samen met de gemeente, hard voor het bestrijden van armoede... Lees meer?

Wat de fok: mijn doekoe is op!

Niet alleen volwassenen hebben schulden, ook steeds meer jongeren worstelen daarmee. Hun inkomen is vaak - zelfs wanneer zij werken - niet voldoende om te... Lees meer?

Weten wat werkt gaat van start!

Goed nieuws; het experiment ‘Weten wat Werkt’ gaat definitief door! In dit experiment onderzoekt de gemeente wat het effect is van een andere a... Lees meer?

Weer meer Utrechters leven in armoede

Het aantal gezinnen dat in Utrecht in armoede leeft, steeg de afgelopen jaren opnieuw - al vlakt die groei wel af. Hadden in 2010 nog 22.200 huishoudens ee... Lees meer?