Deel bezuinigingen tegengehouden

Armoedecoalitie bedankt gemeente

Half mei werd bekend dat de gemeente Utrecht met een flink financieel gat zit. Er zijn bezuinigingen nodig van elk jaar ongeveer 76 miljoen, structureel. De gemeente maakte in de voorjaarsnota plannen hoe die bezuinigingen te realiseren. Het ‘sociaal domein’ werd daarbij gelukkig redelijk gespaard. Toch dreigen ook daar harde klappen.

Zorgen

Op 6 juni besprak de gemeenteraad de plannen. De Armoedecoalitie Utrecht had vooraf in een brief haar zorgen geuit en aanpassingen voorgesteld. Vooral de versobering van de bijzondere bijstand met 9 ton en de bezuinigingen op beschermd wonen, aanvullende zorg, dagbesteding en sociale prestatie, specifieke jeugdprojecten en verhogen tarieven sportaccommodaties werden als pijnpunten gesignaleerd.
Ook een deel van de partijen in de gemeenteraad had moties ingediend om bezuinigingen niet door te laten gaan.

Succes

De gemeenteraad heeft gehoor gegeven aan een groot deel van de bezwaren.
Goed nieuws was er voor kwetsbare Utrechters die een beroep doen op de bijzondere bijstand. Vaak doen mensen een beroep op de regeling, omdat ze de inrichting van hun woning niet kunnen betalen. Momenteel verstrekt de gemeente het volledige bedrag als gift. Het plan was om dit in de toekomst om te zetten naar een lening. Dat blijft nu een gift.
Subsidiëring van schoollunches wordt ook nog enige jaren langer voortgezet.
De Utrechtse stadsboerderijen vreesden een aantal van haar locaties te moeten sluiten. Maar de schade is beperkter dan aanvankelijk werd gedacht: de aangekondigde korting op het budget is verlaagd van 430.000 naar 180.000 euro.
De gemeente zal 1 miljoen euro vrijmaken voor het compenseren van de bezuinigingen van het nieuwe kabinet op de ‘Landelijke Vreemdelingen Voorziening’ (opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers).
Ook Pretty Woman, een organisatie die jongeren helpt bij relaties, seksualiteit en dwang, kan de komende jaren rekenen op subsidie. Het wegvallen van de steun zou de hulpverlening voor slachtoffers van misbruikrelaties en seksueel geweld hard raken. De financiering is nu veiliggesteld tot 2029.
Al met al is er voor zo’n 13 miljoen aan bezuinigingen afgewend. De financiering zal onder meer komen van hogere toeristenbelasting en verkoop van gemeentelijk onroerend goed.

Dank

Marry Mos heeft namens de Armoedecoalitie een bedankje gestuurd aan de raadsleden.
“Namens de Armoedecoalitie Utrecht dank ik jullie voor al jullie inzet. Echt superfijn! Het betekent veel voor de mensen die direct getroffen zouden worden door de maatregelen. En het heeft het gat in het sociale vangnet kleiner gemaakt. Waarvoor zeer veel dank.”

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux