Een zeker bestaan: samen aan de slag

Uitvoeringsprogramma Werk en Inkomen

In de eerder vastgestelde beleidsnota’s ‘Gelijke kansen voor een zeker bestaan’ en ‘Met vertrouwen en focus richting een zeker bestaan’ geeft de gemeente Utrecht aan wat de doelstellingen voor sociaal beleid zijn. Ook in de nota ‘Samen gezondheidsverschillen verkleinen’ zet Werk en Inkomen hierop in.
Nu is een uitvoeringsprogramma geschreven onder de titel ‘Een zeker bestaan; samen aan de slag‘. Daarin wordt aangegeven welke concrete acties de komende twee jaar op stapel staan.

Speerpunten

De belangrijkste speerpunten voor de komende twee jaar zijn:

  1. Regelingen en dienstverlening eenvoudiger en bekender maken
    Herzien van regelingen, vereenvoudigen procedures voor alle inwoners en aanpassen van de dienstverlening om specifieke doelgroepen extra aandacht te kunnen bieden.
  2. Hulp op maat maken voor specifieke doelgroepen: jongeren, gezinnen met kinderen, werkzoekenden met een structurele arbeidsbeperking en inburgeraars en statushouders
    In de nota’s is de keuze gemaakt om extra in te zetten op deze doelgroepen. Daarmee investeert de gemeente ongelijk voor gelijke kansen.
  3. Versterken van de samenwerking met partners en werkgevers
    Door de samenwerking te verbeteren moet de kans dat Utrechters duurzaam werk vinden en zich kunnen ontwikkelen richting de arbeidsmarkt vergroot worden.
  4. De gemeente repareert op een aantal punten bestaanszekerheid voor mensen in de knel
    De gemeente kiest ervoor om jongeren tussen de 18 en 21 jaar, die niet kunnen rekenen op steun van hun ouders, een extra toeslag te geven. Zodat deze jongeren kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Hiermee repareert de gemeente een grote onvolkomenheid in de landelijke wet!
    Ook kiest de gemeente ervoor om de individuele inkomenstoeslag voor mensen die langdurig in armoede leven al na 1 jaar uitkering toe te kennen i.p.v. pas na 3 jaar. En de groep mensen die van deze regeling gebruik mag maken te verruimen van mensen tot 110% naar mensen tot 125% van de bijstandsnorm. Ook hiermee repareert de gemeente lokaal grote tekortkomingen in de landelijke wetgeving.
Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux