Ik blijf

Interview met Frouwke Florentina

“Morgen wordt alles beter,” houdt de hoofdpersoon van het boek IK BLIJF! zich voor. Een boek dat gaat over de jeugd van Reeza, die vanwege de chaos om haar heen schippert tussen fantasie en werkelijkheid. Dit boek werd geschreven door Frouwke Florentina.

Frouwke Florentina is een interdisciplinair kunstenaar en gespecialiseerd in persoonlijke verhalen. Ze schreef het boek IK BLIJF!, dat in november wordt uitgebracht. Het boek is gebaseerd op haar eigen turbulente jeugd en kijkt naar onderwerpen zoals familiedynamiek, verslaving en opgroeien zonder houvast. 
Als kind stond zij onder toezicht bij jeugdzorg en de Raad van Kinderbescherming. Daar werd toentertijd weinig over gepraat. Haar boek biedt troost en (h)erkenning en nodigt uit om je eigen verhaal te kunnen en mogen vertellen.

Vertel eens wat meer of je zelf?

“Ik ben opgegroeid in Utrecht, ben dol op de verborgen hofjes van de stad en ging vroeger met mijn vader mee de Dom op als hij de klokken luidde. Mijn ouders zijn gescheiden sinds ik klein was. Samen met mijn broer groeiden we op in twee verschillende werelden: mijn moeder, volks met haar hart op de tong, liet ons kennismaken met allerlei culturen. Ze zei vaak: “Je moet met iedereen kunnen praten, de toekomst is multicultureel.” Bij mijn vader draaide alles om wetenschap en kennis. We fietsten uren door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en leerden over architectuur, kunst en planten. Maar het was niet altijd makkelijk. Mijn moeder dronk veel, wat vaak leidde tot heftige ruzies met haar vriend, waarbij de politie betrokken raakte. De geestelijke problemen van mijn vader werden doodgezwegen. Om eraan te ontsnappen las ik veel en keek ik films. Het liefst werd ik voorgelezen – vooral verhalen vanuit het ik-perspectief, zodat ik echt kon voelen wat het hoofdpersonage doormaakte. Toen ik twaalf was, werd mijn moeder ongeneeslijk ziek. Mijn broer en ik hebben negen jaar voor haar gezorgd. Na haar overlijden besloot ik naar Australië te emigreren en begon ik aan de filmschool in Melbourne. Hier kon ik eindelijk mijn passie voor persoonlijke verhalen verder ontwikkelen.”

Wat is jouw link naar armoede?

“Ik heb het nooit zo beseft dat we het vroeger krap hadden. Maar tijdens het schrijven van mijn boek werd het mij steeds duidelijker dat de thuissituatie en het dubbeltje dat drie keer omgedraaid werd, een grote impact op mijn jeugd en ontwikkeling hebben gehad. Mijn moeder noemde onze auto altijd grappend ‘de gouden koets’. Als kind vond ik dat magisch, maar later besefte ik dat het gewoon een oud barrel was, verroest, waar we vaak mee langs de weg stonden. We droegen altijd tweedehandskleding, wat toen niet hip was – zeker niet door de vlekken en gaten. Pas toen de moeder van een oud schoolgenootje zei: “Wat liepen jullie er vroeger toch bij”, begon ik de blikken van medelijden van toen te begrijpen.”

Wat bracht jou ertoe dit boek te schrijven?

“Na vijf jaar in het buitenland kwam ik terug naar Nederland zonder geld, zonder werk, en zonder een plek om te wonen. Ik moest me inschrijven als thuisloos en een uitkering aanvragen. Het voelde alsof ik had gefaald, en ik schaamde me. Ik had zo mijn best gedaan om mijn jeugd te vergeten en een beter leven op te bouwen, maar ineens zat ik vast in diezelfde pijn. Op mijn dieptepunt besloot ik om mijn eigen verhaal op te schrijven in plaats van ervoor weg te rennen. Eenmaal begonnen kon ik niet meer stoppen.”

Het boek is af, en nu?

“Nu begint het spannend te worden. In september starten we met de crowdfunding om geld op te halen voor de uitgave van het boek. Daarna zal het gedrukt worden en mag het verhaal van Reeza de wereld in.”

Waar hoop je op?

“Dat veel mensen het boek lezen, dat de lezers mogen ervaren dat hun verhaal er ook mag zijn en dat er vervolgens mooie gesprekken uit ontstaan. Tot slot is het mijn droom in de toekomst een Engelse versie uit te kunnen brengen en het boek te kunnen verfilmen.”

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

“Je hoeft het niet alleen te doen. Als kind leerde ik namelijk om alles zelf te doen, maar een vriendin zei eens tegen me: “Ik weet dat je het alleen kunt, maar je hoeft het niet alleen te doen. Samen is het leuker en fijner.”  Het heeft even geduurd voordat ik anderen toe durfde te laten, maar ik ben blij dat ik het geleerd heb.”

Welke tip zou je vrienden en/of familie meegeven?

“Organiseer eens een ik-heb-nog-nooit-dag, waarop je allemaal dingen doet, drinkt, eet en ervaart die je nog nooit eerder hebt gedaan. Ik doe dit elke jaar met één van mijn beste vriendinnen. We gunnen onszelf dan een klein budget zodat we met creatieve ideeën komen die niet veel geld kosten. Vorig jaar zijn we bijvoorbeeld wezen zeemeerminzwemmen en hebben we het laarzenpad gelopen.”

Korte samenvatting van het boek

“Morgen wordt alles beter,” zegt Reeza terwijl ze het tikken van de typemachine hoort. Maar wat doe je als je vastzit tussen twee gescheiden ouders? Pappa praat steeds over vogels en plantjes om de onrust te verdrijven, terwijl mamma in haar jeugdherinneringen als schipperskind verdrinkt en ziek blijkt te zijn. Reeza wordt al jong mantelzorger, terwijl ze nog een kind had moeten zijn.
IK BLIJF! volgt Reeza terwijl ze opgroeit, schipperend tussen fantasie en werkelijkheid. In een achtbaan van angst en eenzaamheid houdt ze vast aan haar droom om ooit te schitteren op het witte doek. Heden en verleden vloeien op een filmische manier samen in een verhaal over complexe familierelaties.

De crowdfunding gaat van start op 17 september 2024.
www.slag-boom.nl/project/ik-blijf
Volg Frouwke op instagram voor het proces: frouwkeflorentina

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux