Kinderzorg: support voor kinderen én jongvolwassenen
Utrecht kent tientallen lokale en landelijke fondsen die (financiële) hulp bieden aan uiteenlopende doelgroepen. De ondersteuning van een groot deel van deze fondsen richt zich dikwijls op ouders en hun kinderen. Denk aan bijvoorbeeld stichting Leergeld of het Jeugdeducatiefonds. Jongvolwassenen kunnen aankloppen bij een fonds dat wat minder bekend is: Stichting Kinderzorg Utrecht. De leden van het bestuur van dit fonds vertellen graag wat meer erover.
Stichting Kinderzorg Utrecht is van huis uit een vermogensfonds. De stichting gebruikt de opbrengsten van haar vermogen om kinderen en jongeren financieel te ondersteunen die nergens anders hulp kunnen krijgen, en biedt hen daarmee perspectief in moeilijke situaties. Haar bestuur telt zeven vrijwilligers die wonen en/of werken in de provincie Utrecht. De leeftijden variëren tussen de 30 en 66 jaar. Hun achtergronden zijn heel divers: ze werken onder andere in de financiële sector, juridische sector en de jeugdzorg.
Welke relatie heeft Kinderzorg met armoede/geldzorgen?
“In ons dagelijkse werk komen we regelmatig situaties tegen waarin gezinnen met geldzorgen kampen, waardoor veel stress ontstaat.”
Hoe is het om voor Stichting Kinderzorg te werken?
“Erg mooi om te mogen doen. Het is bijzonder dat we kinderen en jongeren financieel verder kunnen helpen als zij dat nodig hebben en het op een andere manier niet lukte. Vaak gaat het om schrijnende situaties, waarin we hopelijk het verschil kunnen maken door ons steuntje in de rug.”
Geef eens wat sprekende voorbeelden hoe Kinderzorg kinderen helpt?
“Laatst nog ontvingen we een aanvraag van een COA. Het ging om kleding voor alleenstaande minderjarige asielzoekers, die niet genoeg wintergoed hadden. Wij hebben in het beantwoorden van deze aanvraag samengewerkt met Clothing4u en hierdoor konden ruim 70 jongeren een prachtig pakket met nieuwe kleding ontvangen. Wij kregen naderhand een dankbaar mailtje van het COA met een paar foto’s van blije jongeren. Kortom: echt prachtig om te zien. Dan zeggen we tegen elkaar: ‘Hier doen we het toch voor!’”
Hoe komt het dat veel organisaties jullie niet weten te vinden?
“Dat komt omdat we relatief klein zijn – alleen voor de provincie Utrecht. Daarnaast bestaan er erg veel stichtingen en ontbreekt het overzicht. Soms worden we ook nog eens verward met een andere stichting of fonds zoals Kinderhulp. Tot slot werken we weliswaar vaak prettig samen met intermediairs, maar zij kunnen van baan veranderen en de opvolger weet ons niet altijd meer te vinden.“
Welke aanvraag heeft indruk gemaakt en zullen jullie niet snel vergeten?
“Vijf jaar geleden brak in het voorjaar corona uit. We zullen dan ongetwijfeld terugdenken aan de corona-actie, die we toen hebben gehouden. Heel veel kinderen konden we blij maken met een cadeaubon, waarvoor zij zelf iets educatiefs of recreatiefs konden kopen. Het betrof een eenmalige actie die buiten onze normale werkzaamheden valt.
Voorts zal ons het verhaal bijblijven van een jongere die door omstandigheden en zorgen niet in staat was zijn middelbare schoolopleiding af te ronden. Samen met de intermediair hebben we gekeken hoe hij nou het beste geholpen kon worden (in dit geval door een bijdrage in levensonderhoud), zodat hij zich kon concentreren op zijn school. Trots en opgelucht slaagde hij erin om twee schooljaren in één jaar af te ronden, waardoor hij een goede basis had voor een vervolgopleiding.
Tot slot zullen we het verhaal van een jongen uit Ethiopië die als vluchteling naar Nederland kwam, niet snel vergeten. Kinderzorg Utrecht heeft bijgedragen aan zijn hardloopschoenen. Jaren later kregen we te horen, dat hij Nederlands kampioen was geworden.”
Waarin verschillen jullie van andere fondsen?
“Bij ons kunnen aanvragen worden gedaan voor jongeren tot en met 22 jaar. Als iemand meerderjarig wordt, vervallen er namelijk vaak regelingen waar tot dan toe een beroep op kon worden gedaan. Terwijl iemand tussen de 18 en 22 jaar heel vaak een financieel steuntje in de rug nodig heeft bijvoorbeeld als er spullen nodig zijn in verband met een beroepsopleiding of voor de inrichting van een kamer.”
Wat kan er niet vaak genoeg benadrukt worden?
“Zoek even contact als je twijfelt of Kinderzorg Utrecht iets kan betekenen voor een situatie. En vertel het door dat wij bestaan en wie wij hulp bieden.”
Wat is jullie motto?
“Je kunt niet de hele wereld veranderen, maar wel de hele wereld van één kind!”
Zie voor meer informatie: www.kinderzorg-utrecht.nl.