Leg een stevig fundament onder bestaanszekerheid

Brief Landelijke Armoedecoalitie

De Landelijke Armoedecoalitie stuurde op 19 juli een brief aan de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Van Hijum en aan staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie. 

Deze zomer werken deze bewindslieden het hoofdlijnenakkoord nader uit op het onderdeel bestaanszekerheid, armoede en schulden. De Landelijke Armoedecoalitie denkt mee hoe dit zo goed mogelijk kan worden verankerd in het regeerakkoord. 
In de brief wordt vooral gepleit voor structurele maatregelen, zodat de afhankelijkheid van toeslagen en gemeentelijke regelingen wordt verminderd. Die afhankelijkheid leidt tot onvoorspelbaarheid van inkomen, onzekerheden en ongelijkheid. Het bezorgt mensen veel stress en het heeft een negatief effect op hun gezondheid.

Aanbevelingen

De aanbeveling van de Landelijke Armoedecoalitie is om in de uitwerking van het regeerakkoord de volgende elementen centraal te stellen:

  • Minder afhankelijkheid van landelijke toeslagen en lokale regelingen door het minimumloon met daaraan gekoppeld de uitkering te verhogen zoals ook de Commissie Sociaal Minimum bepleit.
  • Vereenvoudiging van het toeslagenstelsel en inkomensondersteunende regelingen, zodat het eenvoudig en overzichtelijk wordt en werken loont.
  • Waarborgen van kinderrechten, zodat kinderen zelfstandig toegang hebben tot sociale zekerheid als niemand anders in hun levensonderhoud kan voorzien.
  • Betaalbaarheid van wonen, zorg en onderwijs.
  • Meedoen en participatie op de arbeidsmarkt.

In de brief wordt verder gepleit voor aandacht voor de toenemende kwetsbaarheid van de groep alleenstaanden. Daarnaast wordt grote zorg uitgesproken over dreigende verschraling van gemeentelijke regelingen om armoede en schulden tegen te gaan als gevolg van de bezuiniging op het gemeentefonds vanaf 2026.

Lees de hele brief.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux