Ontroerend en openhartig Stadsgesprek

Voedsel, Gezondheid en Bestaanszekerheid

Terugkijken kan via https://youtube.com/live/6tnPNZF1Daw?feature=share

Op 17 oktober, Wereldarmoededag 2023, deden duizenden Utrechters mee aan het Grote Utrecht Stadsdiner. In de Bieb aan de Neude werd de maaltijd gevolgd door het Grote Utrecht Stadsgesprek.
Hoe behoud je je autonomie als je rond moet komen van een te laag inkomen? En wat doet armoede met je? Verschillende ervaringsdeskundigen in armoede deden openhartig hun verhaal over deze en andere vragen rond voedsel, gezondheid en bestaanszekerheid. Ze gingen in gesprek met een schoolleider uit Ondiep, een huisarts uit Overvecht, een vrijwilliger van de voedselbank en een onderzoeker naar de emotionele gevolgen van armoede.

Een bijzonder gesprek

Het werd een bijzonder gesprek over de relatie tussen eetproblemen en opgroeien in armoede en de moeilijkheid van gezond eten. Over het belang van een gezonde basis, over stress die gepaard gaat met armoede en over de langdurige gevolgen van armoede.

Iedereen in de zaal werd geraakt door de verhalen van de mensen zelf. Charisma vertelde hoe armoede nog steeds in haar lijf zit. Ook al heeft ze nu een goede baan. Saskia gaf aan dat we het niet moeten hebben over ‘leven in armoede’ maar over ‘overleven in de armoede’. Immers, op alle levensgebieden (werk, gezondheid, sociaal netwerk, huisvesting etc.) sijpelt armoede door: je kunt nauwelijks keuzes maken, je wordt klein gehouden en dromen kun je beter maar niet doen om te voorkomen dat je gefrustreerd raakt. Ook werd duidelijk dat het iedereen kan overkomen. Fred (voormalig succesvol zakenman) vertelde hoe hij opeens aan lagerwal raakte, weer opkrabbelde en nu zijn zingeving ontleent aan het helpen van andere mensen die aan het overleven zijn in de armoede. Dennis liet zien hoe eten en stress een deel van zijn leven bepaalt. Bewonderingswaardig om te zien hoe kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig en strijdbaar alle ervaringsdeskundigen zich opstelden. Wat een enorme doorzettingskracht!

Armoede bespreekbaar maken

Het Stadsgesprek liet zien en horen welke elementen spelen wanneer je arm bent. De openheid en de kracht om te praten over die ervaringen en wat het met je doet raakten mij en velen in de zaal. Armoede bespreekbaar maken is een uitdaging, maar het is nodig voor bewustwording en kennis. Wij hopen dat de verhalen en ervaringen anderen ook inspireren. Zij die professioneel betrokken zijn, en nog belangrijker, zij die in armoede leven!

Media

Het Stadsgesprek werd geleid door Jordi de Jong en Emine Zorlak. Gasten waren: Cybille Latour (Blik&Pot), Kristel Lageweg (Voedselbank Utrecht), Mirjam Gielissen (directeur basisschool De Boemerang in de wijk Ondiep), Feia Hemke (Huisarts Carnegiedreef Overvecht en onderzoeker bij Pharos), Maarten van Deursen (Utrecht Natuurlijk), Dennis van Elten, Saskia Brand & Fred Smit (Armoedecoalitie Utrecht), Jantien van Berkel (Universiteit Wageningen), Charisma Hehakaya (UMC Utrecht).
Het Stadsgesprek werd georganiseerd door: Armoedecoalitie Utrecht, Sharing Arts Society, Bibliotheek Utrecht en Utrecht Natuurlijk.

Ontwerp en webdevelopment door BuroBureaux