In Utrecht is het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden gratis voeding te krijgen. Ook bestaan er een aantal plekken waar u tegen een kleine vergoeding samen met anderen kan eten.
De Voedselbank streeft ernaar wekelijks gezond en gevarieerd gratis eten te geven aan mensen, die daarvoor niet genoeg geld hebben. In Utrecht zijn er acht uitgiftepunten verspreid door de stad. Op de website staat wanneer iemand voor een pakket in aanmerking komt. De voedselbanken bieden daarnaast sociaal juridische ondersteuning. Dit gebeurt doorgaans tijdens de uitgiftemomenten.
Buiten bij de weggeefwinkel aan de Daalsedijk staat een koelkast. Die is altijd open voor iedereen. U kunt er voedsel in achterlaten, dat u teveel heeft. Zo wordt dit gedeeld met anderen die weinig of niets hebben.
Om aan de ene kant voedselverspilling tegen te gaan en aan de andere kant hulp te bieden aan iedereen die dat nodig heeft. De voedselkast is gevuld met van alles en nog wat zoals blikken soep, koeken, potjes groente, macaroni en andere levensmiddelen. Ook heeft een dergelijke kast vaak een ruimte voor beperkt houdbare producten en bevroren levensmiddelen. Te vinden in de hal van buurthuis Rosa en buurthuis De Leeuw, en soms in de nabijheid van een kerk.
Iedere zaterdagmiddag organiseert deze kerk aan de 2e Daalsedijk een levensmiddelenuitgifte vanaf 12 uur. Mensen die weinig of geen geld hebben, kunnen daar gratis eten ophalen.
Onder de noemer ‘voedselpakketten uit het hart’ geven stichting Al Amal en stichting Al Yatiem iedere twee weken levensmiddelen aan gezinnen weg. Het betreft een initiatief voor en door bewoners. De voedselpakketten zijn bedoeld als een tijdelijk vangnet. Daarnaast ontvangen zij ondersteuning om zelf actief aan oplossingen te werken.
De zusters helpen gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Dit doen ze vooral met voedselpakketten. Maar ook voor verzorgingsproducten, kleding, meubels, speelgoed en een luisterend oor staan zij voor u klaar.
Torenhoge energieprijzen en boodschappen die steeds duurder worden. Steeds meer mensen houden amper genoeg geld over om eten te kopen. Het Rode Kruis deelt boodschappenkaarten uit aan mensen die tussen wal en schip vallen. De waarde van een boodschappenkaart is € 17,50.
Bij Food for good, in o.a. park Transwijk in Kanaleneiland, verbouwen vrijwilligers groente en fruit. De oogst gaat voor het merendeel naar de moestuinders zelf, de Voedselbank en Resto VanHarte. De rest wordt verkocht op de tuin en op bestelling.
Leerlingen dienen alle energie te hebben om zich op school te kunnen ontwikkelen. Een goed gevulde buik is daarvoor een voorwaarde. Door het Programma Schoolmaaltijden hoeven leerlingen op de basiss en middelbare school niet zonder eten in de klas te zitten.
Zoekt oplossingen om Utrechters met smalle beurs te helpen duurzaam te leven op hun eigen manier. De afgelopen tijd stonden de volgende speerpunten centraal: biologische eten voor iedereen, mobiliteitsarmoede en sociaal moestuinieren.
Het Armoedefonds biedt kwetsbare ouderen via lokale hulporganisatie een steunpakketje aan. Dit ‘Ik denk aan jou’- pakket is o.a. gevuld met een boodschappenkaart voor voedings-, hygiëne- en verzorgingsproducten. Naast de kaart bevat het steunpakket een aantal items om hen een hart onder de riem te steken.
Een trefpunt voor buurtbewoners die zin hebben om andere mensen te ontmoeten met een kopje koffie of thee, een gezellig praatje of een serieus gesprek. Gevestigd in buurtcentrum De Musketon. Open: maandag 14.00 tot 16.00 uur, de rest van de week van 10.00 tot 12.00 uur, en zaterdags van 11.00 tot 13.00 uur. Op vrijdagavond wordt er altijd van 19.00 tot 21.00 uur een spelletjesavond georganiseerd.
Samen voordelig eten kan in bijna elke wijk bij de zogenaamde sociale eettafels. Zo wil Resto VanHarte mensen in verbinding brengen door met elkaar te laten koken en eten. Andere voorzieningen voor een voedzame, goedkope maaltijd zijn bijvoorbeeld Esther’s Eethuis, de Rode Loper en Hanna’s Herberg. Met een U-pas krijgt u zelfs korting bij veel van deze tafels.
Meer adressen vindt u op de pagina Ontmoeting.
Deze app maakt het mogelijk om voor weinig geld producten in de buurt ‘op te kopen’. Zo wordt voedselverspilling tegengegaan. Het gaat zowel om luxe producten van bijvoorbeeld de warme bakker, als gewone levensmiddelen bij de supermarkt.