Een plek op de arbeidsmarkt veroveren valt vaak niet mee. Maar er bestaan ook andere opties om bezig te zijn. Opties, die misschien wel een opstap vormen richting de reguliere arbeidsmarkt.
WIJ 3.0 is een allround specialist in activering en re-integratie voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. De organisatie biedt dagactiviteiten, toeleiding naar betaald werk en opleiding, trainingen en jobcoaching. Bestemd voor een breed en divers publiek: van mensen die op zoek zijn naar sociale contacten, structuur en dagritme tot mensen die van werk naar ander werk willen.
Sterk in uiteenlopende klussen en sociaal tot op het bot: dat is wat het Wijkbedrijf Utrecht tekent. En met dit (schilder, groen, schoonmaak, verhuis etc.) kluswerk wordt de afstand tot de arbeidsmarkt van de medewerkers verkleind. Zij leren technische vaardigheden, doen werkritme en werkervaring op, en verwerven zelfvertrouwen.
Present slaat een brug tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Zo wordt gebouwd aan een samenleving die omziet naar elkaar. De vrijwilligers zetten zich in voor stadsgenoten die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement. De hulp omvat vaak praktische klussen zoals een woning witten of een tuin opknappen. Daarnaast zijn er sociaal getinte klussen zoals samen muziek maken of eropuit gaan.
U-stal beheert in het centrum en de regio meerdere bewaakte fietsenstallingen. Deze bieden werkgelegenheid aan mensen, die elders minder goed aan de slag kunnen komen. Denk aan mensen met een bijstands- of een Wajong uitkering, voormalig daklozen of cliënten van de GGZ. Zij werken al of niet gesubsidieerd of met een Persoonsgebonden Budget (PGB). Naast werk wordt hen cursussen en opleidingen aangeboden zoals bedrijfshulpverlening (BHV) of heftruckbesturing.
In het kringloopbedrijf van Emmaus kunt u als bewoner of als vrijwilliger aan de slag. In ruil daarvoor worden reiskosten vergoed, mag u gratis mee-eten, en een cursus of thema-avond volgen. Verder ontvangt u 50% korting op al uw aankopen.
Straatkrant Sint Maarten helpt dak- en thuisloze mensen. Elke krant die zij verkopen, verschaft hen extra inkomen, waardigheid en contact met andere mensen in de stad. Zo worden de beste verhalen van de straat verteld en gedistribueerd door daklozen.
Maakt werk mogelijk voor iedereen die wíl en kán werken. Everyday Heroes betaalt de laatste stap naar een baan. Door bijvoorbeeld de kosten voor een fiets, rijbewijs of laptop te betalen. De één heeft een helpende hand nodig, de ander kan juist iets extra’s betekenen. Dat idee van wederkerigheid vormt de basis van Everyday Heroes.
De Voiz Academie vormt een tussenstap op weg naar werk, opleiding en participatie. De deelnemers zijn vaak dakloos (geweest) of hebben te maken gehad met ontwrichtende ervaringen zoals psychiatrische problematiek, verslaving, armoede, huiselijk geweld.
Enik Recovery College is een centrum voor ontwikkeling en scholing rondom herstel. Vanuit het idee dat deelnemers zich sterken door educatie door en met peers en zonder tussenkomst van ggz-hulpverleners.
Bent u werkloos en bent u op zoek naar werk? Of begint u net op de arbeidsmarkt en lukt het niet om aan het werk te komen? Werk en Inkomen geeft u informatie en tips voor het vinden van een baan.
Bij NOA kun je onder meer ondersteuning krijgen bij het verbeteren van je Nederlands. Wil je Nederlands verbeteren? Zoek je een taalmaatje? Wil je taalles? Of heb je een andere vraag over taal? Kom naar het spreekuur Taal. Elke maandag bij NOA, 14.00–16.00 uur, Moldaudreef 1 in Overvecht.